Günlük ev kiralama, yurtdışında uzun yıllardır uygulanan bir kiralama yöntemi olmasına karşın ülkemizde başlarda biraz tereddüt ile de karşılansa özellikle son 4-5 senedir ön plana çıkmıştır. Bu sistemde ev sahipleri evlerinin bir odasını yada bölümünü kiraya verebildikleri gibi, boş durumdaki eşyalı evlerini, yazlıklarını yada villalarını günlük, haftalık gibi zaman periyodları için kiralamaya sunabilmektedirler.
Oteller ve konaklama tesislerine rakip olan bu sistemde, 2-3 günlük yada 1-2 haftalık konaklamalar için kişiler otelde kalmak yerine evinin bir bölümünü yada tamamını kiralamaya açan kişilerin mülklerinde belirli bir ücret karşılığı konaklamaktadır. Evinizi, yazlığınızı vb günlük kiralamaya açmadan yada günlük ev kiralamadan önce bu sistemin avantaj ve dezavantajlarını iyice kavramak gerekir.
Mülkünüzün bir kısmını veya tamamını günlük kiralama yolu ile kiralamak istiyorsanız, öncelikle mülkünüzün yerinin bu pazarlama stratejisi için uygun olması gerekir. Günlük olarak kiralamaya müsait olan evler; ya şehir merkezlerinde, o şehirde kısa süreliğine iş yada gezi amaçlı gelmiş kişilere fayda sağlayacak şekilde sosyal tesislere, toplu ulaşıma ve kültürel alanlara yakın olmalıdır, yada yazlık ve turistik mevkilerde kişilerin tatil amaçlı kullanımına uygun olmalıdır. Bu faktörler mülkünüzü ne kadar ücretle kiralanabileceğinizi ve ne derecede etkin şekilde kiralayabileceğinizi belirler. Bu belirtilen mevkilerden uzak yerlder yapılacak günlük kiralamalar, amacı dışına çıkacağından kötüye kullanım artabilir. Kısacası her ev, daire, yazlık, villa vb günlük kiralamaya uygun değildir. Bunun yanısıra mülkünüzü günlük kiralamaya sunarken şartlarınızı çok iyi belirlemeli ve her kiracı ile ayrı ayrı kira sözleşmesi imzalamanız gerekmektedir. Bu hem sizin güvenliğiniz hemde mülkünüzün güvenliği için önemlidir. Kmalacak kişilerden mutlaka kimlik beyanı istemeniz sizin açınıdan daha iyi olacaktır. Karşlıklı imzalanacak kira sözleşmelerinde evin ne kadar süre ile kiralanacağı, tam giriş ve çıkış saatleri, günlük kira bedeli, toplam kira bedeli,kira bedelinin ne zaman ve ne şekilde ödeceği, ev içeriisndeki eşyalar, evin ne şekilde teslim edileceği ve teslim alınacağı, sizde ev içerisinde yaşıyor iseniz belirleyeceğiniz kurallar, elektrik, su, ısınma ve genel giderlerin bu süreç zarfında nasıl ödeneceği tam olarak tespit edilip karşlıklı imzaya sunulmalıdır. Bu tip işlemler zaman kaybı gibi düşünülsede sağlıklı bir şekilde kiralama yapmanın ne yazıkki başka bir yolu bulunmamaktadır. Bu işlemleri gerçekleşmeden yapacağınız kiralamar sonucunda maddi ve manevi olarak zarar görmeniz kaçınılmazdır.
Günlük ev kiralamak isteyen kişiler açısından da dikkat edilmesi gereken noktalar bulunmaktadır. Eğer günlük kiralamayı bu hizmeti veren bir web sitesinden yapıyorsanız yada daha önce o mülkü kiralayanlara ulaşılabiliyorsa o kişilerden ev sahibi ve davranış biçimi konusunda bilgi alabilir, geribildirimleri takip edebilirsiniz. Bunun dışında fazla masraf yapmamak ce cezai ücretler ödememek için mülk sahibinin belirlediği koşul ve taleplere uymanız gerekmektedir. Sonuçta başka birinin evinde yaşayıp, eşyalarını kullanmak zorundasınız. Kişisel hijyen gerektiren eşyalarınızı mutlaka yanınızda bulundurmalısınız. Havlu, en azından yastık kılıfı imkanınız var ise nevresim takımı, bardak, sabun, duş malzemeleri v.b. Belirli süre kullanacağınız mülkün sizden önce ve sizden sonra başka kişiler tarafından kullanıldığını ve kullanılacağını unutmayınız. Bu nedenle size teslim edilen haldeki temizliğine dikkat etmeniz gerekir. Eğer bir internet sitesinden kiralayacağınız evi beğendiyseniz, gittiğinizde gördüğünüz resimlerden farklı olan yanlarını, sözleşmelerde beliritilip size sağlanmayan eşyaların tespitini yapmanız gerekir.
Genellikle karşılıklı güven, nezaket ve anlayış ilkelerine dayanan günlük ev kiralama sistemi özellikle yazlık ve tursitik mevkilerde tatil amaçlı olarak daha fazla tercih edilmektedir. Oteller, tursitik tesislere de bu nedenle rakiptir, Hem evinziin rahatlığı ve konforunda hem de daha ucuza tatil yapma fırsatı sunar.